Jak wyglądają przygotowania do świat w branży logistyki żywności?
Agnieszka Sałek, dyrektor handlowa Quick Service Logistics Polska: Okres przedświąteczny to tradycyjnie już w Polsce okres wzmożonych zakupów. Przekłada się to bezpośrednio na zwiększony ruch w restauracjach QSR, a zatem większą sprzedaż do naszych klientów. Przygotowujemy się zatem zarówno pod kątem odpowiedniego zarządzania zapasem,
jak i dostosowania floty do zwiększonej liczby dostaw do restauracji.
Jak zmienia się zapotrzebowanie restauracji przed, w trakcie i po świętach Bożego Narodzenia?
Agnieszka Sałek, dyrektor handlowa Quick Service Logistics Polska: Niewątpliwie najbardziej wzmożony ruch to okres przedświąteczny, jednak w ostatnich latach obserwujemy zmianę zachowań konsumentów. Odwiedzają bowiem dość chętnie restauracje również
po Świętach.
Jak długi okres świąteczny (wigilia przypada na wtorek, następnie święta na środę i czwartek,
a Sylwester i Nowy Rok na wtorek i środę) wpływa na sytuację sieci restauracji i ich dostawców?
Czy QSL przygotowuje się na zwiększone zapotrzebowanie na dostawy do np. centrów handlowych?
Agnieszka Sałek, dyrektor handlowaQuick Service Logistics Polska: Część dostawców planuje przerwy pomiędzy Świętami a Nowym Rokiem musimy więc odpowiednio wcześniej zadbać o zatowarowanie magazynów. W Wigilię staramy się ograniczać dostawy zarówno
ze względu na swoich pracowników, jak i fakt, że tego dnia restauracje zamykane są wcześniej
niż zazwyczaj. Podczas kolejnych dwóch dni Świąt zmieniamy grafik tak, aby dopasować go do potrzeb naszych klientów przy jednoczesnym uwzględnieniu czasu wolnego dla pracowników.
Święta w branży logistycznej – komentarz eksperta QSL Polska – pdf do pobrania